Øl har vært brygget siden de første sivilisasjonene. Men visste du at man på norrønt hadde fire ord som er relatert til øl?
Øl ble spredt i Europa av germanske og keltiske stammer allerede 3000 år før Kristus.
Den romerske historikeren Tacitus skriver at de germanske stammene brygget godt øl, og hadde en tendens til å feste og drikke seg fulle. Altså akkurat som i dag.
Ølet ble brygget på bygg eller hvete, men kunne også inneholde frukt, krydder, og narkotiske urter. Humle ble ikke brukt på denne tiden, men einer og andre urter kunne bli brukt.
Øl på gamlemåten, Lapin voiman på et marked i Turku Foto: Sami Brodkin 2016 |
Romerne kalte øl cervesia, et ord som kom fra det keltiske ordet *kurmi. Det vil si at de lærte om øl fra gallerne.
Moderne irsk (som er et keltisk språk) har ordet coirm, som betyr "fest" eller "øl", men de har også ordet beoir, som kommer fra norrønt bjórr. Engelske beer har samme opphav: Det proto-germanske ordet var *beuzą.
Men bjórr var ikke øl i moderne forstand; dette var en fruktvin brygget på honning og frukt. Det lignet altså på mjød. Ordet mjød - mjǫðr på norrønt - har vi helt fra proto-indoeuropeisk, der *médʰu betydde honning eller mjød.
Så hva med ordet øl (og ale på engelsk)?
Sekvensen alu (ᚨᛚᚢ) finnes på mange eldre runeinskripsjoner i hele Skandinavia. Blant annet står alu på Elgesem-steinen (fra 400-tallet) som ble funnet i en gravhaug nordvest for Sandefjord. Ordet betydde øl men kunne kanskje også ha en magisk eller religiøs betydning.
Elgesem-steinen |
Kanskje fantes det en gammel religiøs seremoni der man drakk seg full på øl blandet med narkotiske urter?
I litauisk og latvisk brukes et ord for øl som er veldig likt, fremdeles i dag: alus. Dette er gamle ord som kommer fra proto-indoeuropeisk *h₂elut-. I engelsk har man ordet ale som brukes om de gamle typene øl som er gjæret ved romtemperatur.
Det norrøne ordet var ǫl (uttales "ål"), senere ble dette til øl. Språk der øl heter øl: Norsk, svensk, dansk, færøyisk, og islandsk.
På samisk er det vuola. Jeg har ikke funnet etymologien til det ordet. Kan det være et låneord fra norsk eller svensk øl, eller fra norrønt ǫl? Jeg gjetter på at det i stedet kommer fra alu, i likhet med finske olut.
Kilder
https://www.brewingnordic.com/farmhouse-ales/history-farmhouse-ales/
https://en.wikipedia.org/wiki/Beer
https://en.wikipedia.org/wiki/Alu_(runic)
Kommentarer
Legg inn en kommentar